Zdrowa, sycąca i bardzo pożywna zupa dobra też dla osób będących na diecie ponieważ zawiera dużo witamin i wartości odżywczych a także jest lekkostrawna… Polecam na jesienne dni i nie tylko…
Składniki :
- 1 kg batatów
- 2 duże marchewki
- 2 cm startego świeżego imbiru
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- mleko kokosowe
- 1 l bulionu warzywnego
- pieprz
- sól
- sok wyciśnięty z połowy limonki
Przygotowanie:
- bataty i cebulę pokroić w kostkę
- marchew pokroić w talarki
- w garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać pastę curry i starty imbir, po chwili wrzucamy bataty i marchew, lekko wszystko razem podsmażamy i wlewamy mleko kokosowe ( można zostawić kilka łyżek do dekoracji ) a po minucie dolewamy bulion warzywny
- gdy wszystko będzie już miękkie miksujemy zupę, dolewamy sok z limonki i doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jak ktoś lubi bardziej ostrą można dodać chili
- podajemy według uznania u mnie udekorowana mlekiem kokosowym i chipsami z batata, na które znajdziecie przepis tutaj.