Zupa marchewkowa na mleku kokosowym z imbirem i limonką, przepyszna, zdrowa i aromatyczna na każdy dzień i każdą okazję. Jeśli szukacie czegoś innego niż zawsze polecam tą zupkę…..
Składniki na około 3 litry zupy :
- 1 pietruszka ( korzeń )
- 1 kg marchwi dobrej gatunkowo
- 2 cm imbiru
- 1 cebula
- 1 puszka mleka kokosowego
- sok z połowy limonki
- szczypta pasty curry dla podbicia smaku ( można pominąć )
- około 2,5 litra bulionu warzywnego
- słodka śmietana wedle uznania
- pieprz
- sól
- kurkuma
Przygotowanie:
- pietruszkę , marchewkę kroimy w talarki, cebulę i imbir w kostkę
- w dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub zwykły jeśli nie mamy i wrzucamy kolejno najpierw cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy imbir, pastę curry a następnie marchew i pietruszkę. Chwilę jeszcze to podsmażamy i zalewamy mlekiem kokosowym a po chwili dolewamy bulion warzywny tyle żeby wszystkie warzywa były przykryte i gotujemy do miękkości
- gdy już wszystko jest miękkie blendujemy i dolewamy taką ilość śmietany jaka nam odpowiada, dodajemy sok z limonki i przyprawiamy do smaku, jeśli jest za gęsta należy dolać jeszcze bulionu lub przegotowanej wody z czajnika….. smacznego…