Bułeczki pszenne, które mają chrupiącą skórkę i przepyszny smak. Są zdrowe i bardzo proste do zrobienia, można posypać je ziarnami, jeść na wytrawnie lub słodko… Zwykłe klasyczne bułeczki, które może zrobić każdy… Z przepisu wychodzi około 8-9 bułeczek.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli ( płaska )
- 1 łyżeczka cukru
- 35 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 6 łyżek oleju
Wykonanie:
- odmierzyć mąkę i zabrać z niej 2 łyżki do plastikowej miski, dosypać tam cukier i wkruszyć drożdże a następnie zalać ciepłą wodą, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce
- do pozostałej mąki wsypać sól i dolać olej
- po 20 minutach wlać rozczyn z drożdży do przygotowanej mąki i wszystko razem dokładnie wyrobić, można ręcznie lub mikserem z hakiem, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste
- na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formować bułeczki i układać w odstępach, ponacinać ostrym nożem i zostawić na 15 min do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu
- jeśli chemy posypać ziarnami należy teraz posmarować bułeczki olejem lub roztrzepanym jajkiem i dopiero posypać
- po wyrośnięciu wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 st na około 20 min, aż będą pięknie rumiane
- studzić na kratce… smacznego