Dziś absolutna klasyka polskiej kuchni . Naleśniki można jeść je na tysiąc sposobów . Zawsze smakują doskonale . Znane chyba każdemu z dzieciństwa . Przypomnijmy sobie ich wspaniały smak .
Ciasto naleśnikowe
-
1 szklanka mleka
-
1 szklanka wody
-
2 szklanki mąki
-
3 łyżki oleju
-
laska wanilii ( tylko ziarna ;-))
-
otarta skórka z jednej cytryny
-
2 łyżki miodu
-
szczypta soli
Nadzienie serowe
-
2 serki Almette
-
1 żółtko
-
szczypta cynamonu do smaku
-
3 łyżki śmietanki
Metoda
-
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce i ubijamy mikserem lub trzepaczką . Masa powinna być gładka bez żadnych grudek . Ciasto nie może być zbyt gęste , powinno swobodnie rozprowadzać się na rozgrzanej patelni .
-
Naleśniki obsmażamy z obu stron tak aby się zarumieniły . Odstawiamy do ostygnięcia .
-
W celu zrobienia nadzienia łączymy serek , żółtko , cynamon i śmietankę . Ucieramy dokładnie w miseczce . Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki a następnie je zawijamy . Podajemy wedle upodobań , z owocami , sosami czy oprószone cukrem pudrem . Smacznego
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam