Pyszne domowe gnocchi , delikatne , kremowe lekko zarumienione z pierzem, obsypane parmezanem. Proste ale jak genialnie smakujące danie.
Składniki :
- 500 g ugotowanych rozdrobnionych ziemniaków
- 1 1/2 kubka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 50g parmezan
- garść świeżej bazylii
- sól\
- Pieprz grubo mielony
Metoda :
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i ugniatamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę , jajko, sól. Zagniatamy w jednolite ciasto, jeśli sie klei to podsypujemy dodatkową mąką.
- Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Każdy z kawałków rolujemy i tniemy na centymetrowe kawałki. Do formowania gnocchi używamy specjalnej deseczki lub możesz wykorzystać widelec.
- Uformowane kluseczki wrzucamy na wrzącą osoloną wodę , oraz kilka kropel oliwy. Gotujemy 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
- Ostudzone gnocchi wrzucamy na patelnię z dodatkiem masła. Po lekkim podsmażeniu dodaj pieprz, parmezan i smaż jeszcze chwilkę, delikatnie mieszając.
- Przed podaniem dodaj posiekaną świeżą bazylię.