Dla miłośników krewetek i egzotycznych smaków…. Zupa bardzo szybka i prosta w przygotowaniu ale za to smak obłędny… Dietetyczna, lekka i pełna aromatu ….
Składniki :
- około 400 g krewetek ( gotowych do użycia )
- 2 szalotki
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 trawy cytrynowe
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 cm startego świeżego imbiru
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- makaron ryżowy
- garść natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- sok wyciśnięty z połowy limonki
Przygotowanie :
- podsmażyć najlepiej na oleju kokosowym ( można użyć taki jaki ma się w domu ) pokrojone w kostkę szalotki, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i pastę curry. Chwilę podsmażyć i dolać mleko kokosowe, wrzucić trawy cytrynowe obrane z pierwszych twardych łodyg a po chwili dodać bulion, sos rybny i brązowy cukier a na koniec sok z limonki
- gdy już wszystko się gotuje kilka minut dorzucamy pokrojoną według uznania papryczkę chili a po chwili wrzucamy krewetki i dosłownie po minucie jak krewetki będą już białe zupa jest gotowa, dosypujemy posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki
- makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i podajemy razem. Smacznego…
Zupa pierwsza klasa!!! Uwielbiam i będę robić częściej. Polecam dla całej rodziny kiedy rosol i pomidorowa zbrzydną 😉
Bardzo się cieszymy, że zupka smakuje… dziękujemy