Niepodważalną królową w tym miesiącu jest dynia. Zarówno jak podczas dekorowania Halloween, jak i w kuchni. Można ją użyć na wiele sposobów. Jednym z nich jest chutney, słodki gęsty sos na bazie dyni z pikantnym akcentem. Doskonały jako dodatek do mięs, kanapek, dip, serów… Jeśli nie jesteś fanem tofu, w tym połączeniu są szanse, że zmienisz zdanie. Jesienna przekąska w postaci marynowanego tofu, chutney z dyni, płatków jaglanych i czarnuszki. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Chutney z dyni
• 1 kg dyni o twardym miąższu (pokrojonej w kostkę średnią)
• 1 starta na tarce cebula (lub bardzo drobno pokrojona)
• 5 cm kawałek imbiru starty na tarce
• 2 papryczki chili
• laska cynamonu
• 10 gr cukru
• 1/2 szklanki białego octu jabłkowego
• sok z całej pomarańczy (otarta skórka)
• 2 ziarenka ziela angielskiego
• sól, pieprz
• olej.
Tofu
• 1 serka tofu (duży)
• 2 łyżki czarnuszki
• 6 łyżek płatków jaglanych
• 3 łyżki mąki kukurydzianej
• 2 jajka
• 5 łyżek sosu sojowego
• szczypta pieprzu Cayenne
• olej
Metoda
1. W średnim garnku na oleju podduś cebulę z imbirem.
2. Wsyp cukier, wlej ocet i zagotuj.
3. Dodaj dynię, posiekaną chili, sok z pomarańczy, cynamon, płaską łyżeczkę soli i ziele angielskie.
4. Całość dusimy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje ( dolej wody jeśli jest zbyt gęste)
5. Serek tofu kroimy na płaty.
6. Należy oprószyć pieprzem i polać sosem sojowym a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki.
7. Po upływie czasu panierujemy tofu w mące kukurydzianej, jajkach oraz płatkach jaglanych i czarnuszce .
8. Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka chwil z każdej strony ( tak aby nie złapały mocnego koloru)
9. Podawaj z chutney z dyni.
Tak tu pysznie, że się zainspirowałam i idę po składniki
To wspaniale, koniecznie podziel się z nami twoimi doświadczeniami. Oczywiście zdjęciem:-)życzę miłego dnia i smacznego.