Klasyczne , niezmiennie pyszne zawsze wychodzą idealnie. Doskonały dodatek do obiadu, podawane z sosem, okrasą z cebulki, mięsem , rybą czy na słodko.
Składniki :
- 500 g ziemniaków ugotowanych, ugniecionych i wystudzonych.
- 1 jajko
- sól
- mąka ziemniaczana ( wypełniamy 1/4 z części ziemniaków)
Metoda :
- Ostudzone i ugniecione ziemniaki umieszczamy w misce. Dzielimy na cztery równe części , jedną część wyjmujemy z miski. Na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak aby wypełniła lukę.
- Dodajemy całe jajko, sól do smaku i wyjętą porcję ziemniaków.
- Mieszamy i zagniatamy ciasto.
- Formujemy kuleczki od 25g do 30 g, powinniśmy otrzymać od 20 do 30 sztuk.
- Kuleczki lekko spłaszczamy i palcem robimy dołek na środku.
- Gotujemy 10 do 12 minut w osolonej wodzie na średnim ogniu , to pozwoli zachować gładką powierzchnię klusek.
- Smacznego