Świeży pieczony chleb, tak naprawdę potrzebujemy jeszcze tylko dobrego masła i to wszystko.
Zakochasz się w tym bochenku. Pyszny, puszysty z chrupiącą skórką. Z tego przepisu otrzymujemy 2 bochenki.
Składniki
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 150 ml ciepłego mleka + 50 ml do drożdży
– 100 ml ciepłej wody
– 500 g mąki, przesianej + 50 do podsypania i wykończenia
– 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych drożdży)
– Garść pokrojonych czarnych oliwek
– 10 suszonych pomidorków (osuszonych z oliwy) drobno pokrojonych
– 30 g roztopionego masła
Metoda
- Drożdże rozdrabniamy w 50 ml ciepłego mleka i szczyptą cukru, następnie odstawiamy na 15
- Do miski przesiewamy mąkę, sól. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dolewamy powoli masło.
- Odstawiamy na godzinę.
- Uformować 2 bochenki, umieść je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką na kolejne 30 minut.
- Obsyp mąką bochenek i delikatnie wetrzyj mąkę na powierzchni, ponacinaj bochenek.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy około 30 minut.