Chałka jak u mamy… dokładnie tak, bo od mamy pochodzi przepis. Testowałam trzy różne i ten jest naprawdę Ten jedyny, który oddaje nam wspomnienia i smak. Chałka jest bardzo pulchna, mięciutka, smaczna i prosta w przygotowaniu. Z tych proporcji ciasta, wyjdzie dwie chałki… do dzieła !!!
Składniki :
- 500 g mąki pszennej
- 14 g suchych drożdży
- 60 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru vanilinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka ( 1 z nich zostawić do posmarowania chałki na koniec )
- 1 żółtko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 80 g miękkiego masła
* Masło musi mieć temperaturę pokojową lub można lekko rozpuścić i zostawić do przestygnięcia. Mleko nie może być za gorące, ponieważ zaparzy drożdże i ciasto wogóle nie wyrośnie..
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Przesiać mąkę przez sitko, wsypać drożdże, oba cukry, sól, dorzucić miękkie masło i wlać mleko. Wszystko wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne około 10 min. Ja robię to mikserem z końcówką hak.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość, a nawet potroić. Trwa to około godziny lub trochę więcej.
- Po wyrośnięciu znowu lekko zagniatamy, dzielimy na 2 części. Każdą z nich dzielimy na 3 kawałeczki, rolujemy wałeczki i splatamy warkocz. Początek i koniec warkocza podwijamy pod chałkę. Kładziemy obie chałeczki na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
- W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki rozcieramy w palcach do połączenia i wstawiamy na chwilkę do lodówki.
- Wyrośnięte chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 170 st około 25- 30 min. Jak chałki będą ładnie rumiane to znaczy, że są gotowe. Studzimy na kratce. Smaczego…