Kolejny przepis na bardzo zdrowy i naprawdę pyszny chlebek. Smakuje każdemu i można jeść go na słodko i na wytrawnie. Chlebek jest z suszoną żurawiną, która ma mnóstwo wartości odżywczych a także z nasionami pestek słonecznika, dyni i sezamu.. Z podanego przepisu wychodzi 2 dłuższe blaszki chleba..
Składniki :
- na zakwas :
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 1 litr ciepłej ale nie gorącej wody
- na chleb:
- 750 g mąki pszennej
- 250 g mąki razowej
- 1 szklanka otrąb pszennych lub razowych
- 0,5 szkalnki pestek słonecznika
- 0,5 szklanki pestek dyni
- 0,5 – 1 szkalnka suszonej żurawiny
- 3 łyżki sezamu
Przygotowanie:
- na początek musimy zrobić rozczyn a więc bierzemy miskę ( około 1,5 litra ), wrzucamy do niej wszystkie składniki na rozczyn czyli mąkę, cukier i wkruszamy drożdże a następnie zalewamy to ciepłą wodą, można zamieszać to łyżką ale nie trzeba
- odstawiamy miskę z rozczynem w ciepłe miejsce na około 20 minut
- następnie do dużej miski wsypujemy mąkę i resztę składników, mieszamy do połaczenia, zalewamy wyrośniętym zaczynem i dokładnie mieszamy łyżką
- przekładamy do 2 blaszek keksówek wcześniej wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą w razie konieczności i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 min ( ciasto powinno podnieść się około 2 cm )
- po wyrośnięciu przecinamy chleb wzdłuż na pół szybkim ruchem i obsypujemy ziarnami wedle uznania
- wstawiamy do rozgrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy około godziny
- po upieczeniu wyjmujemy z blaszek i studzimy na kratce… smacznego