Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne z bardzo wyczuwalnym smakiem owoców… Z wyglądu przypomina drożdżowe, bardzo proste w przygotowaniu. Można użyć owoców świeżych, jak i mrożonych, z każdymi wychodzi obłędnie…
Składniki :
- 185 g miękkiego masła
- 230 g drobnego cukru
- 4 średnie jajka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu vanilii
- 420 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml maślanki, jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
- 400 g rabarbaru
- 200 g owoców leśnych
Przygotowanie:
- Rabarbar umyć i pokroić na kawałki około 1cm, nie obierać.
- Przesiać przez sito obie mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i odstawić.
- Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, dolać ekstrakt vaniliowy i dodawać jajko jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Ciasto, czasem może wydawać się zważone, to w niczym nie przeszkadza..
- Do masy maślanej dodajemy w 2-3 turach przesiane mąki na zmianę ze śmietaną , jogurtem lub maślanką. Mieszamy już szpatułką nie mikserem, do połączenia składników ( nie musi być dokładnie ).
- Na koniec dodajemy rabarbar i owoce leśne, mieszmy i wykładamy na blaszkę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Rozmiar blaszki 23×33 cm.
- Wkładamy do rogrzanego do 170 st piekarnika i pieczemy około 45 min, do suchego patyczka. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem… smacznego..