Bardziej dietetyczna bo drobiowa ale zarówno pyszna galareta jak z nóżek…. Zdrowa i bardzo prosta w wykonaniu, dobra na każdą okazję.. Kto jeszcze nigdy nie robił zachęcam żeby się odważył bo jest to danie trochę zapomniane już przez nas ale warte każdego wysiłku … uwielbiam o każdej porze dnia……
Składniki :
- 1,2 kg udek kurczaka
- 5 marchewek
- 1 pietruszka
- 1/3 korzenia selera
- 6 łodyg selera naciowego
- pół pora
- przypalona cebula
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
Ponad to:
- pieprz sól
- żelatyna
- mała puszka zielonego groszku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Udka myjemy i wrzucamy do dużego garnka ( około 5 l ), zalewamy zimną wodą ponad udka i wrzucamy listek, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy około godziny na wolnym ogniu tak jak rosół, w międzyczasie zbieramy szum
- po godzinie dorzucamy wszystkie warzywa i dalej gotujemy na wolnym ogniu, doprawiamy do smaku. Jak marchewka będzie już miękka to należy ją wyjąć z rosołu bo będzie za słodki i pokroić w kostkę już do galaretki, odłożyć na bok
- gdy rosół będzie już gotowy wyciągamy udka, obieramy ze skóry, oddzielamy od kości i rozdrabniamy mięso
- w pudełeczka , salaterki czy co tam macie układamy natkę pietruszki, odcedzony groszek, marchewkę pokrojoną w kostkę i rozdrobnione mięso
- rosół przecedzamy przez sito żeby był czysty i bez warzyw a następnie mierzymy ile go jest i dodajemy żelatynę według przepisu na opakowaniu, mieszamy do rozpuszczenia i zalewamy nasze mięsko
- zostawiamy do ostygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki do stężenia… smacznego