Pyszne gołąbki w nieco innej odsłonie , następuje gdy tradycja zetknie się z pasją. Doskonal pomysł na obiad którym zaskoczysz domowników.
- 1 Kapusta Włoska
- 200g kaszy gryczanej
- 600g mięso mielone wołowe
- kminek
- 1 cebula
- pieprz , pieprz kajeński , sol wedle smaku
- 3 kostki rosołowe
- Sos
- grzyby suszone (garść )
- średnia cebula
- duża marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 por
- 50g masło
- 50g maki
- słodka śmietana ( do zabielenia sosu wedle smaku)
- pieprz, sol do smaku
- Przygotuj kapustę wycinając kaczan ze środka . Następnie trzeba sparzyć główkę kapusty we wrzątku przez kilka minut , po wyjęciu z wody ostudzić pod zimna woda . Oberwij delikatnie liście i odstaw je na bok . Gorsze liście tez zostaw przydadzą się do wyłożenia w garnku.
- Nastaw ryz i przerwać w połowie gotowania odlej i przelać zimna woda .( można ryz zastąpić brązowym ryżem , kasza gryczana , kasza Quinola )
- Mięso ( można użyć z indyka ,wymieszaj z połowicznie ugotowanym ryżem i przyprawami sol, pieprz , kminek , pieprz kajeński , cebule zetrzeć na tarce . Wszystko dokładnie wymieszać . Dopraw wedle smaku .
- Dno garnka , brytfanki czy naczynia żaroodpornego wyścielamy tymi gorszymi liśćmi kapusty. Zawinięte gołąbki umieszczamy w naczyniu wcześniej przygotowanym i staramy się je tam ściśle ułożyć. Ostatnia warstwę przykrywamy kolejna warstwa liści . Rozpuszczamy kostki rosołowe w litrze wody i zalewamy gołąbki , przykrywamy pokrywka i umieszczamy w piekarniku na 2 godziny w 180 C.(można sprawdzić podczas pieczenia ilość płynu , można dolać troszkę wody ) Po tym czasie można zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku przez pewien czas .
Sos
- Grzyby zalewamy 1,100 litrem wrzątku i odstawiamy na godzinę pod przykryciem.
- Po godzinie nastawiamy grzyby w wywarze dodajemy , marchew , pietruszkę , cebule ,doprowadzając do wrzenia . Gotujemy ok 20 minut od zagotowania. Odcedzamy wywar do warzyw i grzybów (ma pozostać 1 litr ).
- W osobnym naczyniu roztapiasz masło a następnie dodajesz make .Intensywnie mieszając trzepaczka dolewamy powoli wywar i gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy sol, pieprz do smaku a na koniec zabielamy słodka śmietana .