Poezja smaku… delikatny, wyrazisty smak sosu, aksamitna konsystencja i nuta oliwy truflowej. Do tego rozpływające się jajka i pyszna sałatka z szynką parmeńską… obłędnie pyszne…
Składniki dla 4 osób :
Sos :
- 50 g prawdziwego masła
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
- 2 płaskie łyżeczki oliwy truflowej
Przygotowanie:
- masło rozpuszczamy w rondelku
- w kubeczku lekko ubijamy żółtka rózgą kuchenną albo widelcem z dodatkiem soku z cytryny, pieprzem i solą
- gdy masło się rozpuści wlewamy powoli śmietanę, cały czas energicznie mieszając, a następnie to samo robimy z żółtkami ( powoli wlewamy cały czas mieszając ). Na koniec jak wszystko ładnie się połączy i zacznie gęstnieć dolać oliwy truflowej i wymieszać
Składniki na sałatkę :
- dowolna mieszanka sałat
- 1 awokado
- 1/2 papryki czerwonej lub kolorowej
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- 4 jajka
Wykonanie:
- zagotować około 1 litra wody z dodatkiem 2 łyżek octu i szczyptą soli, jak woda już się zagotuje wlewamy do niej rozbite jajka, ale nie wszystkie na raz ( gdy pierwsze zacznie sie już ścinać , wlewamy następne ),
- gotować około 2-3 minuty już na mniejszym ogniu, teraz woda nie może się gotować
- jak żółtko jest płynne a biało dobrze ścięte, jajko jest gotowe, wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym
- warzywa kroimy w dowolny sposób i układamy na sałacie, dodajemy szynkę parmeńską, kładziemy nasze jajko i polewamy sosem…. smacznego