Pierś kaczki w przepysznym sosie z żurawiny, soku ze świeżych pomarańczy z wyczuwalnym, posmakiem Brandy. Sos jest lekko ostry, a zarazem słodki, specyficznego smaku dodaje Brandy. Kaczka idealnie upieczona z tym sosem, daje nam nietuzinkowy, wyrafionowany smak… Jest poprostu przepyszna, a także wbrew pozorom prosta i szybka w przygotowaniu…
Przepis jest na 4 piersi z kaczki, które najlepiej wcześniej zamarynować na noc, ale jeżeli nie macie czasu to nic nie szkodzi i tak będzie pyszna..
Składniki do marynaty na 4 piersi z kaczki :
- 1 mały ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę )
- 3 łyżki sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru
Składniki na sos :
- 1,5 szklanki suszonej żurawiny
- 2 pomarańcze ( wyciśnięty sok )
- 1/2 szklanki wody
- 30 ml Brandy
- 1 łyżka soku z limonki
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Przygotowanie :
- Nacinamy w kratkę skórę piersi, tak aby nie przeciąć mięsa. Składniki marynaty mieszamy i dokładnie nacieramy kaczkę, zostawiamy pod przykryciem na noc w lodówce. Jeśli zapomnieliście albo nie mieliście czasu, wystarczy dobrze natrzeć marynatą i też będzie super.
- Do garnuszka wrzucamy żurawinę, zalewamy wodą i gotujemy około 5 min. Dolewamy Brandy, dalej gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje i dolewamy sok z pomarańczy i limonki. Jak żurawina będzie już miękka, a płyn odparuje do połowy, blendujemy sos i doprawiamy cynamonem i pieprzem kajeńskim.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.
- Na zimną i suchą patelnię taką, którą możemy wstawić do piekarnika, kładziemy piersi kaczki skórą do dołu. Podsmażamy do momentu, aż skórka będzie chrupka i wytopi się tłuszcz. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około 2 minut. Patelnię z piersiami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 7-8 min. Po wyjęciu przekładamy piersi na deskę i przykrywamy szczelnie folią aluminiową, aby mięso odpoczęło, na około 5 minut.
- Jeżeli ktoś lubi bardziej ciężki sos, to można zlać kilka łyżek wytopionego tłuszczu z patelni i dodać go przed blendowaniem do żurawiny.
- Gdy kaczka odpocznie kroimy na plastry i podajemy np. z ziemniakami, warzywami i sosem… smacznego