Przepis jest sprawdzony i najlepszy bo od mojej teściowej…bardzo prosty w wykonaniu i szybki a także ciasto jest wilgotne i długo się przechowuje…Bardzo poleca
Składniki:
¾ szklanki cukru (szkl. 250 ml)
4/5 margaryny (obojętnie jakiej)
4 jajka
1i ¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy ( 16g ) albo ziarenka z 1 laski wanilii
Bakalie 250 gr (mieszanka co kto lubi)
1. cukier i margarynę utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo jajka i 1i ¼ mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym,
2. ½ szklanki mąki wymieszać w miseczce z bakaliami i wsypać do wyrobionego ciasta,
3. nasmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę keksówkę dłuższą a jak nie to 2 małe wypełnić ciastem,
4. piec około 40 min w 180 st.