Moja rodzina opróćz córki uwielbia krewetki i te duże i te malutkie pod każdą postacią…i smażone i grilowane, na słodko, ostro jak i orientalnie…przedstawiam Wam fajną trochę inną wersję krewetek na szybki obiad czy kolację …
– 250 – 400 g krewetek
– 2 szalotki
– 3 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– 1 łodyga trawy cytrynowej
– 2 cm korzenia imbiru
– 2 łyżki oleju kokosowego
– garść posiekanej natki pietruszki
– szczypta cynamonu
– 1/3 szklanki słodkiej śmietany
Wykonanie:
1) Jeśli mamy mrożone krewetki to należy włożyć je do miski z gorącą wodą na dosłownie kilka minut aż się odmrożą a jeśli mamy czas to można położyć je na sitku w miseczce aż same odejdą…Jeżeli mamy surowe krewetki należy je najpierw oczyścić czyli zrobić nożem nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę czyli jelito, następnie opłukać i położyć na sitko..
2) Szalotkę kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tartce na drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę,
3) Trawę cytrynową należy obrać z twardych liści i obciąć około 1 cm a resztę zetrzeć na tartce o drobnych oczkach,
4) Posiekać natkę pietruszki,
5) Pokroić na drobne plasterki papryczkę chili
Sos:
3 pomarańcze
1 limonka
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka brązowego cukru
1) Z pomarańczy i limonki wycisnąć sok i wrzucić do niego cukier, dolać sos rybny i wsypać mąkę ziemniaczaną i to wszystko razem wymieszać rózgą kuchenną i odstawić na chwilę
Wykonanie całości:
2) Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy szalotkę, imbir, czosnek, trawę cytrynową i chilii, dorzucamy drugą łyżkę oleju
3) Następnie dorzucamy krewetki, które staramy się podsmażyć z jednej i drugiej strony dosłownie do momentu kiedy zaczną robić się białe ( żeby ich nie przesmażyć bo będą twarde ),
4) Wlewamy odstawiony przygotowany wcześniej sos i mieszamy wszystko razem na patelni aż zgęstnieje a następnie dolewamy śmietanę i dalej mieszamy
5) Wsypujemy szczyptę cynamonu i posiekaną natkę pietruszki, można też zostawić trochę dla dekoracji..
Moja propozycja podania to makaron nudle lub ryż a zamiast pietruszki można użyć np kolendry…smacznego