Makowiec ten jest bardzo wilgotny, długo zachowuje świeżość, pochodzi z tradycyjnego przepisu, który zawsze się udaje… W brew pozorom makowce nie takie straszne, sami oceńcie…Z podanego przepisu wyjdzie 3 makowce o długości około 35 cm a dla leniwych dodam, że można użyć też dobrej jakościowo gotowej masy makowej w puszce…
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej ( 160 g szklanka )
- 180 ml letniego mleka
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
- 5 łyżek cukru
- 150 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu wódki bądź rumu
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 6 żółtek
Drożdże suche wymieszać razem z mąką ( z drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn, tutaj przepis ), dodać resztę składników i wyrobić ciasto, dodając pod sam koniec rozpuszczony tłuszcz. Uformować kulę i włożyć do obsypanej mąką miski, przykryć ściereczką bądź ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godz. – ciasto powinno podwoić objętość.
Masa makowa:
- 500 g maku
- 6 łyżek miodu ( najlepszy naturalny )
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g jasnego brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- 45 g orzechów włoskich posiekanych
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1,5 łyżki miękkiego masła
- 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 6 białek
Przygotowanie masy makowej :
- mak trzeba zalać gorącą wodą tak żeby był cały pokryty a następnie zostawić aż wystygnie a dopiero wtedy odsączyć i zemleć 2 razy maszynką o drobnych oczkach.
- do zmielonego maku dodać wszystkie składniki, wymieszać a na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać
Wykonanie całych strucli:
- ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części i rozwałkować na prostokąty o grubości około 3 mm
- nakładamy masę makową zostawiając z każdego brzegu około 2 cm
- zwijać jak roladę i końce zawinąć pod spód
- posmarować olejem 3 papiery do pieczenia
- przenieść roladę na papier i zawinąć dwukrotnie pozostawiając około 2 cm luzu pomiędzy papierem a ciastem
- makowce ułożyć na dużej blaszce w sporych odstępach od siebie
- piec w 190 ° przez około 30-40 min aż będzie widać brązowy kolor przez papier
- wyjąć rozciąć delikatnie od góry papier i przestudzić
- polać lukrem i posypać suchym makiem lub skórką kandyzowanej pomarańczy
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
- cukier puder wsypać do miseczki i dolać wodę mieszać aż będzie gładki, jak będzie za gęsty dolać wody jak będzie za rzadki dosypać cukru pudru..smacznego…