Mazurek… zazwyczaj piecze się na święta wielkanocne, ale ten polecamy nie tylko na święta. Jest dla miłośników słodkości a przede wszystkim karmelu, czekolady i Baileysa….
Składniki na spód :
- 280 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 80 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśniej śmietany
- szczypta soli
Wykonanie:
- wszystkie składniki odmierzyć i wrzucić do miski miksera, dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść końcówką z hakiem
- ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 40-50 min
- po tym czasie ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wedle uznania
- piec około 25 min w 180 st
Składniki na polewę karmelową:
- 60 ml słodkiej śmietany
- 50 ml likieru Baileys
- 200 g czekolady karmelowej nadziewanej ( użyłam Cadbury )
Wykonanie:
- w małym garnku podgrzać śmietanę z Baileysem, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika
- wrzucić do gorącej śmietany z likierem, połamaną na kostki czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną do powstania gładkiego kremu
- odstawić do ostygnięcia, masa ma zgęstnieć ( można chłodzić w lodówce )
Potrzebujemy dodatkowo:
- 4 czubate łyżki dżemu porzeczkowego
- 3 batoniki Crunchie
- około 60 g ( kilka kostek ) czekolady mlecznej
Wykonanie całego ciasta:
- na ostygnięty kruchy spód wyłożyć dżem porzeczkowy i równo rozsmarować
- polać już gęstniejącą polewą karmelową i rozsmarować
- na polewie poukładać pokrojone lub rozkruszone batoniki Crunchie
- roztopioną czekoladę w mikrofali lub kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i ozdobić ciasto… smacznego