Pierniczki są twarde po upieczeniu co pozwala przygotować je nawet kilka tygodni przed świętami. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku a około 3 dni przed samymi świętami wyjąć je aby zmiękły… Są bardzo korzenne i aromatyczne, przy pieczeniu cały zapach i magia świąt roznosi się po całym domu… Dobrze się pracuje z tym ciastem co ułatwia pomoc przy ciasteczkach naszym najmłodszym pociechom…
Składniki na około 100 szt :
- 600 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 300 g miodu
- 120 g masła
- 1 jajko
Przygotowanie :
- miód i masło rozpuścić w małym garnku i odstawić do przestygnięcia
- dodać jajko wymieszać razem i dosypać resztę składników
- wyrobić ciasto mikserem końcówką z hakiem lub ręcznie
- zafoliować i włożyć do lodówki na około pół godziny
- rozwałkowywać ciasto lekko podsypując mąką i wycinać dowolne kształty
- przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- pieczemy w 180 st około 10 min do zarumienienia i wykładamy na kratkę do ostygnięcia
- po ostygnięciu można dekorować lukrem na który przepis znajdziecie tutaj
- jeśli chcecie zrobić dziurkę żeby powiesić je na choinkę należy ją zrobić np słomką przed upieczeniem