Tradycyjne pierogi z kiszoną kapustą i prawdziwymi grzybkami z lasu… Smak i zapach zawsze kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, z całym tym popłochem, zamieszaniem, organizowaniem, gotowaniem i wszystkimi przygotowaniami raz w roku na, które My wszyscy dorośli jak i dzieci czekamy…. Pierogi są łatwe w przygotowaniu lecz troszkę czasu trzeba im poświęcić. Ciasto jest bardzo elastyczne i smaczne a także można je zrobić w robocie, po prostu wrzucam wszystkie składniki do misy i po 2 minutach wyciągam gotową kulę z ciasta…
Składniki na ciasto pierogowe ( około 55-60 sztuk ) :
- 6 szklanek ( 250 ml szklanka ) mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 łyżeczki oleju
- 2 szklanki gorącej wody ale nie wrzącej
Wykonanie :
- wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić używając końcówki z hakiem aż zrobi się gładka kula z ciasta, można też oczywiście ugnieść ciasto ręcznie..
- rozwałkowywać na grubość około 2 mm i wycinać kółka a na nie kłaść łyżeczkę nadzienia i sklejać
Farsz z kapusty i grzybów :
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 litrowy słoik suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 marchewka starta na tartce o grubych oczkach
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie :
- grzyby opłukać a następnie zalać wodą do namoczenia, następnie ugotować i przecedzić a wywar z nich zostawić
- kapustę opłukać jeśli to konieczne ( jak jest za kwaśna ) i ugotować do miękkości, podlewając wywarem z grzybów a pod koniec gotowania dodać marchewkę i grzyby, doprawić solą i pieprzem
- cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do kapusty
- po ugotowaniu jeśli to konieczne odcedzić i odcisnąć kapustę z grzybami i pokroić drobniutko na desce, można zmielić w maszynce ale ja osobiście wolę krojoną
- i takim farszem nadziewamy nasze pierożki, które wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Gotujemy po wypłynięciu około 3-4 minut i podajemy z podsmażoną na oleju cebulką lub po prostu podsmażane na patelni… smacznego