Chyba każdy lubi pierożki w różnej odsłonie, czy ruskie, czy z mięsem, czy z kapustą lub owocami…. dzisiaj robimy pierożki z mięsem mielonym wieprzowym. Można podać je świeżo ugotowane z okrasą, czyli cebulką podsmażoną na oleju lub odsmażane na patelni. W każdym wydaniu są wyśmienite…. Z tego przepisu wychodzi około 35-40 pierogów.
Produkty na pierogi :
- 500 gr mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 ml oleju
- 1 szklanka 250 ml goracej wody
Produkty na farsz mięsny:
- 500 gr mielonego mięsa wieprzowego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka płaska płatków chili
- sól
- pieprz
- 1 jajko
Przygotowanie:
- rozgrzewamy patelnię, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a nastepnie mięso. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła podsmażamy, aż mięso będzie gotowe i odstawiamy do ostygnięcia
- jak mięso ostygnie dodajemy surowe jajko i blendujemy
- wszystkie składniki na pierogi wyrabiamy w mikserze hakiem lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i jędrne, zawijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki
- schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, a nastepnie nadziewamy farszem ( około łyżeczki ) , sklejamy dokładnie brzegi
- do gotującej osolonej wody wrzucamy po kilka pierożków i od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 3-4 minuty… smacznego