Pyszne , delikatne ciasto . Nadaj swojemu deserowi włoski akcent . Owocowy posmak pasuje na każda okazje . Cały sekret jest w prostocie .
Składniki
- 250g masła ( temperatura pokojowa)
- 250 g drobnego cukru
- 4 duże jajka
- 140 g polenty
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pomarańcze ( otrzeć ze skorki i wycisnąć sok )
- Glazura
- 100g drobnego cukru
- 100ml soku z pomarańczy
- czas przygotowania 20min
- łatwe
- 8 do 12 porcji
- Piekarnik 160C
- okrągła blaszka o średnicy 23cm
- piec ok 45 min
Metoda
- Włącz piekarnik i przygotuj blaszkę .Możesz wyłożyć papierem bądź nasmarować masłem i oprószyć mąka .
- Utrzyj w mixerze masło z cukrem do puszystości . Powinno zmienić kolor na jaśniejszy i powiększyć swoja objętość. Zmniejsz obroty i dodaj jajek jedno po drugim zwiększając obroty aż do połączenia . Następnie przesiana mąkę , polentę i proszek do pieczenia dodaj do mixtury . Na końcu dodaj sok z wyciśniętych pomarańczy i otarta skórkę .
- Gotowa mieszankę umieszczamy w blaszce i pieczemy .Tuz przed upływem czasu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe . Wbijamy go w centrum ciasta powinien po wyciągnięciu być suchy i czysty. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia .
- Aby przygotować glazurę cukier i sok z pomarańczy ( jak nie masz świeżego może być z kartoniku ale wybierz dobrej jakości i smaczny ) umieść w rondelku i doprowadź do zagotowania i pozostaw na małym ogniu ok 5mimut. Gdy płyn lekko się zagęści odstaw do ostygnięcia .
- Ostudzone ciasto pokryj glazura tak aby jak najlepiej została wchłonięta .
- Podawaj z bita śmietana lub lodami oprósz cukrem pudrem .