Racuszki albo po prostu placuszki są bardzo pulchne i soczyste od jabłek.. Robi się je dłużej niż tradycyjne zwykłe placki przez dodatek drożdży, ale naprawdę warto trochę poczekać. Same przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a efekt zachwyci każdego… Z przepisu wychodzi około 30 racuszków, naprawdę są warte czekania ….
Składniki na rozczyn:
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
Wykonanie:
- do wysokiego kubka rozkruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier i ciepłe mleko
- wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 10-15 minut
- przykryć ściereczką
Składniki na racuchy:
- 3 szklanki mąki pszennej ( pojemność szklanki 250 ml )
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty wanilii
- 1 łyżka drobnego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 – 4 jabłka ( najlepiej kwaśne )
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól, wanilię, cukier, sok z cytryny, jajko, ciepłe mleko i wyrośnięty rozczyn, wszystko razem zmiksować płaską końcówką do mieszania lub standardowo wymieszać dokładnie ręcznie
- przykryć ściereczką i znowu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość
- po tym czasie obrać jabłka, pokroić w kostkę i dodać do ciasta, wymieszać
- smażyć na średnim ogniu około 2 min z każdej strony ( racuchy będą jeszcze rosły na patelni )
- przed podaniem posypać cukrem pudrem… smacznego…