Bardzo dobry i smaczny obiad jak również kolacja. Risotto z piersi kurczaka z warzywami, które możesz sobie dobrać wedle uznania. Ja dzisiaj użyłam mieszanki warzyw mrożonych ( marchewka, groszek, fasolka i kukurydza ). Danie jest proste ale naprawdę bardzo smaczne.. polecam
Składniki na 4 porcje :
- 320 g ryżu specjalnego do risotto
- około 500 g piersi z kurczaka
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3-4 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 40g prawdziwego masła
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- mieszanka mrożonych warzyw ( ilość wedle uznania ), można użyć świeżych i dowolnych warzyw
- 1 łyżka sosu sojowego
- tymianek lub inne ulubione zioła np pietruszka
- sól i pieprz do smaku
- parmezan
Przygotowanie :
- do głebokiej i dużej patelni wrzucamy masło, cebulę i lekko podsmażamy, dodajemy posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie pokrojonego w kostkę kurczaka i tak smażymy aż mięso będzie upieczone
- dosypujemy ryż, wszystko razem chwilkę podsmażamy i wlewamy wino
- jak wino odparuje dodajemy zioła, sos sojowy i dolewamy po trochu bulion, tyle żeby zakrył ryż i tak trzeba powtarzać czynność co raz mieszając, aż ryż będzie miękki. Przed końcem gotowania należy wrzucić warzywa żeby zdąrzyły zmięknąć
- na koniec doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem
- gotowe danie posypujemy startym parmezanem … smacznego