Bardzo zdrowa, nawet dietetyczna, posiadająca wiele cennych składników odżywczych rolada z łososiem wędzonym. Pięknie wygląda na stole i bardzo dobrze smakuje…
Składniki :
- 450 g mrożonego szpinaku
- 4 duże jajka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 300 g serka Almette chrzanowego
- 300 g wędzonego łososia
Przygotowanie:
- szpinak można dzień wcześniej np na noc wyjąć na sitko żeby się odmroził lub będzie to trwało dłużej od razu wrzucić na patelnie i dusić aż odparuje woda
- dodać pieprz, sól i gałkę muszkatołową do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze podsmażyć i odstawić do ostygnięcia
- po ostygnięciu dodać do szpinaku same żółtka, wymieszać dokładnie
- ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i również dodać do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać
- wylać to na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i ładnie wyrównać
- piec w 180 st około 10-15 minut
- po upieczeniu chwilę odczekać żeby lekko przestygło ale jeszcze ciepłe ciasto należy delikatnie zdjąć z papieru ( im zimniejsze tym gorzej )
- gdy wystygnie całkowicie smarujemy serkiem Almette i układamy kawałki łososia jeden przy drugim a następnie ścisło zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego brzegu, owijamy folią i wstawiamy do lodówki
- po schłodzeniu przed podaniem kroimy w plastry i ładnie układamy na półmisku…. smacznego