Rozczyn ze świeżych drożdży jest nam potrzebny żeby przygotować perfekcyjne i najlepsze ciasta drożdżowe jest bardziej pracochłonny niż użycie drożdży suchych ale jak mamy czas to naprawdę warto…
Potrzebujemy:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/4 letniego mleka ( nie może być za gorące bo zabije drożdże i nie urosną )
- 3 łyżki mąki
Wykonanie:
- do niedużego naczynia rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, dolać mleko i wymieszać aż się rozpuści wszystko a następnie wsypać mąkę i wymieszać tak żeby nie było grudek
- przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min do wyrośnięcia
Uwaga: składniki odejmujemy z wybranego przez nas przepisu a jeśli np nie ma tam mleka to dodajemy wodę, mąkę też używamy taką jaka jest w wybranym przepisie i drożdży również używamy tyle ile jest w przepisie.
[…] przesiać przez sitko i wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn ). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrabiać kilka minut aż […]