Letnia sałatka o bardzo wyrafinowanym smaku… Wytrawna, słona, lekko słodka i chrupiąca.. Wszystkie smaki doskonale do siebie pasują i dają niesamowite wrażenia. Sałatka jest bardzo prosta, pyszna i “elegancka” na każdą okazję…
Składniki:
- 1 paczka rukoli
- kilka plastrów szynki parmeńskiej lub podobnej
- 100 g wędzonego boczku lub szynki
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek słonecznika
- kawałek sera feta ( wedle uznania )
- arbuz 2-3 plastry
- dressing, (na który przepis znajdziecie tutaj )
Przygotowanie:
- wędzony boczek kroimy bardzo drobniutko w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni, aby był chrupiący, zostawiamy do ostygnięcia
- pestki dyni i słonecznika także podsmażamy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia
- do miski wrzucamy rukolę, porwaną lub pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską, polewamy lekko dressingiem. Na wierzch układamy pokrojonego w kostkę arbuza, kruszymy fetę, posypujemy pestkami i chrupiącym bekonem. Na sam koniec możemy ponownie polać lekko dressingiem.. smacznego..