Przepis pochodzi od mojej świetnej przyjaciółki Patrycji, jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu dobry nawet dla laika ponieważ zawsze się udaje… Ciasto jest bardzo delikatne, soczyste i rozpływa się w ustach…bardzo bardzo polecam jest idealne na każdą okazję czy do kawusi czy na święta czy dla kogoś w prezencie…
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej ( 160 g ma szklanka mąki
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny ( 250 g ma kostka margaryny )
Przygotowanie:
- to wszystko należy zagnieść i wyłożyć od razu na blachę do pieczenia ( 23 cm-35 cm duża blacha )
Masa serowa:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego ( zmielonego 2 razy ) lub dla leniwych gotowego twarogu w wiaderku
- 4 żółtka
- 1 budyń śmietankowy ( około 40 g ) proszek
- olejek pomarańczowy
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub roślinnego
- 2 szklanki mleka
- 1 duża puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
- wszystko oprócz brzoskwiń i oleju dosłownie…wrzucamy do jednej miski i miksujemy a na koniec dolewamy stopniowo olej
- zmiksowaną masę uwaga będzie bardzo rzadka taka ma być wylewamy na wcześniej wyłożone w blaszce kruche ciasto
- odsączamy brzoskwinie i kroimy w cienkie ćwiartki, które układamy jedna przy drugiej w masie serowej
- pieczemy w 200 °C około 40 min
Piana na górę sernika:
- wszystkie białka, które zostały ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem 3/4 szklanki cukru, który dodajemy stopniowo jak najdłużej ubijając żeby piana później nie opadła
- po 40 minutach pieczenia sernika wykładamy na niego ubitą pianę możemy posypać np. wiórkami kokosowymi lub migdałami i pieczemy dalej jeszcze 20 min w 180°C
- smacznego…