Te śledziki są dla tych, co je uwielbiają ale nie mają za dużo czasu….Robi się je bardzo szybko i każdy amator da sobie radę, ponieważ są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Są tak pyszne, że znikają w ciągu zaledwie jednego dnia. Mogą stać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku tydzień albo i nawet dłużej …
Składniki:
- filety śledziowe solone około 400 g
- około 500 ml mleka
- 0,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki wody
- 1,5-2 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 2-3 sztuki białej cebuli
* szklanka 250 ml
Przygotowanie:
- filety śledziowe zalewamy mlekiem aby były zakryte i tak zostawiamy na kilka godzin a najlepiej na cała noc
- po namoczeniu opłukać śledzie zimną wodą i pokroić w dzwonki
- pokroić cebulę w piórka
- do garnka wlać ocet, wodę, dodać też cukier, sól, listek, ziele i pieprz – to doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez około 5 minut a następnie to bardzo ważne ostudzić do zimna
- na dno słoika układamy na przemian cebulę i śledzie
- wszystko zalewamy zimną zalewą, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki
- śledzie nadają się do jedzenia po 24 godzinach a im dłużej tym lepsze… smacznego