Tarta z wędzonym łososiem, szparagami, brokułami i niebieskim serem Roquefort… Bardzo smaczna, pożywna i pełna smaków. Możesz ją zrobić na obiad i na kolację, bardzo prosta i dosyć szybka w przygotowaniu..
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- mąkę przesiać, dodać sól, pokrojone w kostkę masło, wbić jajko, dolać śmietanę i szybko zagnieść ciasto ( można w mikserze z końcówką hak ). Kulę ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godziny
- schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy, wykleić dokładnie dno i boki. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 st
- całe ciasto osłonić folią aluminiową i wysypać kulki ceramiczne obciążające, lub jak nie mamy może być fasola albo ryż. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15 minut, następnie usunąć folię z obciążeniem i piec następne 15-20 minut już w 180 st, na lekko złoty kolor
Składniki do nadzienia tarty:
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany 18 %
- 3 łyżki sera cheddar, startego
- 3 łyżki sera żółtego, startego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
Ponad to potrzebujemy :
- 100 g wędzonego łososia, może być też surowy
- 55 g małych brokułów
- 100 g zielonych szparagów
- 4-5 sztuk pomidorków koktajlowych
- 50 g sera niebieskiego Roquefort ( można dać inny )
Przygotowanie:
- od szparagów odrywamy twarde końce i gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli. Brokuły gotujemy tak samo pamiętając, że oba mają być ugotowane al dente..
- jajka wymieszać ze śmietaną, pieprzem i ziołami, na koniec dodać starkowane sery żółty i cheddar, wymieszać ( do nadzienia nie dodajemy soli, ponieważ łosoś i ser jest słony )
- na podpieczony spód wylewamy masę jajeczno-serową, wykładamy łososia, brokuły, szparagi i pomidorki. Na górę kruszymy niebieski ser
- wstawiamy do piekarnika i jeszcze pieczemy około 35 minut, aż masa się zetnie
- po upieczeniu należy poczekać chwilę około 5-10 minut, aż lekko przestygnie i dopiero kroimy.. smacznego…