My CMS

Kontakt: kulinarnetoiowo@gmail.com
  • HOME
  • O NAS
  • PRZEPISY
    • Obiady
    • Ciasta
    • Przystawki
    • Sałatki
    • Desery
    • Kolacja
    • Przekąski
    • Dressingi
    • Zupy
    • Inne
    • Podróże
  • PODROZE
  • WSPÓLPRACA
  • KONTAKT
  • Home
  • Blog
  • Ciasta
  • Tarta ze śliwkami i kruszonką
 
Tarta z owocami
0
Monika i Wiola
Thursday, 30 April 2020 / Published in Ciasta, Desery

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Tarta ze śliwkami na pysznym kruchym spodzie z kruszonką. Bardzo smaczny, soczysty deser, który na pewno polubi każdy…

 

Składniki na kruche ciasto :

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 140 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, cukier, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i jajko. Wszystko zagnieść szybko ręcznie lub w mikserze końcówką hak
  2. Ciasto zafoliować i włożyć do lodówki na około 30 min

 

Składniki na nadzienie :

  • około 1 kg śliwek
  • 150 g cukru ( chyba, że śliwki są słodkie to można dać mniej )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml zimnej wody

 

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g zimnego masła

 

Przygotowanie:

  1. Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do formy o średnicy około 23 cm, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, ponukłuwaj widelcem dno. Wstaw na około 15-20 min do rozgrzanego do 190 st piekarnika. Jak ciasto będzie lekko złote należy je wyjąć i zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 st
  2. W czasie gdy ciasto się podpieka, należy wydrążyć śliwki i przekroić na 4 części. Przełóż owoce na patelnię, dosyp cukier i praż około 5 minut, aż cukier się rozpuści i śliwki będą lekko miękkie.
  3. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą i dolej do śliwek, cały czas mieszając. Smaż jeszcze około 1-2 minut
  4. Tak przygotowane śliwki należy przełożyć na podpieczony spód tarty
  5. Składniki na kruszonkę należy rozetrzeć w palcach, aż do połączenia i posypać owoce
  6. Wkładamy znowu do piekarnika na około 20-30 minut do momentu, aż kruszonka będzie miała ładny złoty kolor… smacznego..
print
Oznaczone w: kruche ciasto, kruszonka, śliwki

What you can read next

sernik z serem z wiaderka i nutellą
Sernik z nutellą
pączki, mini pączki
Mini pączki z nadzieniem jabłkowym
Deser
Creme brulee

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ostatnio dodane przepisy

  • Gnocchi z pieprzem i parmezanem.

    Pyszne domowe gnocchi , delikatne , kremowe lek...
  • Chleb

    Chleb z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorkami

    Świeży pieczony chleb, tak naprawdę potrzebujem...
  • obiad, dodatek, kluski

    Kluski śląskie

    Klasyczne , niezmiennie pyszne zawsze wychodzą ...
  • ciasto , deser , brownie

    Bananowe Brownie

    Przepyszne brownie bez glutenu. Zdrowy i pyszny...
  • kakao , polewa, czekolada

    Najlepsza polewa czekoladowa jaką znam bez czekolady:-)

    Prosta, pyszna polewa. Pokochasz ją jak zrobisz...

Recent Comments

  • Monika i Wiola on Tofu z Chutney z Dyni
  • Mariola on Tofu z Chutney z Dyni
  • naleśniki on Naleśniki z serkiem śmietankowym Almette
  • Monika i Wiola on Tajska zupa z krewetkami
  • Gosia on Tajska zupa z krewetkami

Archiwum

  • February 2024
  • January 2024
  • March 2023
  • February 2023
  • January 2023
  • July 2022
  • April 2022
  • February 2022
  • July 2021
  • April 2021
  • March 2021
  • February 2021
  • January 2021
  • December 2020
  • November 2020
  • October 2020
  • August 2020
  • July 2020
  • June 2020
  • May 2020
  • April 2020
  • March 2020
  • January 2020
  • November 2019
  • September 2019
  • June 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • March 2019
  • February 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018

Kategorie

  • BBQ
  • Bułeczki
  • Chleby
  • Ciasta
  • Ciasta bezglutenowe
  • Ciasteczka
  • Dania bezglutenowe
  • Desery
  • Dip
  • Dressingi
  • Grill
  • Inne
  • Kolacja
  • Kuchnia indyjska
  • Nowości
  • Obiady
  • Pączki
  • Pasta do smarowania
  • Podróże
  • Porady
  • Przekąski
  • Przystawki
  • Ryba
  • Sałatki
  • Smoothie
  • Śniadania
  • Sosy
  • Święta Bożego Narodzenia
  • Święta wielkanocne
  • Torty
  • Uncategorized
  • wegetariańskie
  • Zupy

MENU

  • HOME
  • O NAS
  • PRZEPISY
  • PODROZE
  • WSPÓLPRACA
  • KONTAKT

PROSIMY O OPINIE

Prosimy o opinie na temat naszych przepisów online. Jeśli macie państwo jakieś sugestie, prosimy o kontakt mailem.

FOLLOW US

  • Facebook
  • Twitter

FOLLOW US

  • Pinterest
  • Instagram
© 2018 Kulinarnetoiowo.pl| All rights reserved. Web Design - Expose Design
TOP