Tarta ze śliwkami na pysznym kruchym spodzie z kruszonką. Bardzo smaczny, soczysty deser, który na pewno polubi każdy…
Składniki na kruche ciasto :
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 140 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, cukier, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i jajko. Wszystko zagnieść szybko ręcznie lub w mikserze końcówką hak
- Ciasto zafoliować i włożyć do lodówki na około 30 min
Składniki na nadzienie :
- około 1 kg śliwek
- 150 g cukru ( chyba, że śliwki są słodkie to można dać mniej )
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml zimnej wody
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- 50 g zimnego masła
Przygotowanie:
- Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do formy o średnicy około 23 cm, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, ponukłuwaj widelcem dno. Wstaw na około 15-20 min do rozgrzanego do 190 st piekarnika. Jak ciasto będzie lekko złote należy je wyjąć i zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 st
- W czasie gdy ciasto się podpieka, należy wydrążyć śliwki i przekroić na 4 części. Przełóż owoce na patelnię, dosyp cukier i praż około 5 minut, aż cukier się rozpuści i śliwki będą lekko miękkie.
- Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą i dolej do śliwek, cały czas mieszając. Smaż jeszcze około 1-2 minut
- Tak przygotowane śliwki należy przełożyć na podpieczony spód tarty
- Składniki na kruszonkę należy rozetrzeć w palcach, aż do połączenia i posypać owoce
- Wkładamy znowu do piekarnika na około 20-30 minut do momentu, aż kruszonka będzie miała ładny złoty kolor… smacznego..