Torcik powstał z okazji 10 urodzin mojego syna. Dekoracja to logo słynnego Tik Tok, za którym teraz szaleją wszystkie dzieci. Ciasteczka i owoce dopełniają smaku jak i dekoracji… Tort jest z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną i zierankami wanili, nasączony wodą z cytryną i przełożony dodatkowo dżemem porzeczkowym. Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny…
Składniki na biszkopt :
- 5 jajek ( żółtka i białka oddzielnie )
- 3/4 szkl drobnego cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
Szklanka o pojemności 250 ml
Wykonanie :
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce ( to bardzo ważne żeby dobrze i długo ubić białka ), następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając
- do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki by składniki sie połączyły
- wyłożyć dno tortownicy 23-25 cm papierem do pieczenia, nie smarować boków
- piec w temperaturze 170 st przez około 35-40 min, do suchego patyczka
- upieczone, gorące ciasto wyjąć z piekarnika i w formie upuścić z około 40 cm na podłogę
- wystudzony biszkopt przekroić na 3-4 blaty
Składniki na masę :
- 750 g serka mascarpone ( 3 opakowania ), schłodzone
- 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 8-9 łyżek cukru pudru ( do smaku )
- 2 łyżeczki pasty z wanili lub ziarenka z 1,5 laski wanili
Wykonanie :
- wszystkie składniki umieścić w misie miksera i miksować do momentu, aż powstanie gęsty, sztywny krem
Ponad to :
- słoiczek dżemu porzeczkowego
- owoce do dekoracji
- ciasteczka do dekoracji
- czekolada w proszku
Składniki do nasączenia tortu:
- 500 ml zimnej przegotowanej wody
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystko wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru
Wykonanie całego tortu :
- pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze, nasączamy częścią płynu ( można podzielić se na tyle części ile mamy blatów biszkoptu, żeby mieć po równo na każdy ),
- masę dzielimy też na tyle części ile mamy blatów biszkoptu i troszkę na boki
- na nasączony blat kładziemy warstwę masy i przykrywamy następnym, znowu nasączamy i wykładamy cały słoiczek dżemu, na to krem, przykrywamy 3cim blatem i znowu nasączamy, dajemy krem i kładziemy ostatni blat biszkoptu. Nasączamy i wykładamy resztę kremu, wyrównujemy z każdej strony
- ja wycięłam logo Tik Tok z kartonu przyłożyłam i obsypałam czekoladą w proszku
- udekorować wedle uznania i wstawić do lodówki do schłodzenia… smacznego