Bardzo lekkie, smaczne ciasto idealne na upalne dni…przepis pochodzi od mojej mamy, która jak i my uwielbia gotować i piec przeróżne smakołyki…
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej ( szkl. 220 ml )
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- ubijamy całe jajka z cukrem na puszysta masę aż zwiększy objętość i dodać obie mąki przesiane przez sitko i wymieszać na zmniejszonych obrotach miksera lub ręcznie
- piec w 170°C około 20 minut – do suchego patyczka
- po ostygnięciu nasączyć biszkopt pól szklanki przegotowanej wody z sokiem z połowy wyciśniętej cytryny lub limonki
Masa budyniowa:
- 1 budyń śmietankowy 40 gr bez cukru
- 2 serki homogenizowane śmietankowe ( 125 gr )
- budyń ugotować w 300 ml mleka i ostudzić
- następnie dodać serki do zimnego budyniu i zmiksować
- wylać masę na nasączony biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia
Galaretka:
- 2 galaretki truskawkowe
- 400-500 gr świeżych truskawek
- galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu
- truskawki pokroić według uznania na ćwiartki czy plastry
- gdy galaretka zacznie powoli tężeć dodać do niej ćwiartki truskawek i wylać to na ciasto i wstawić z powrotem do lodówki aż wszystko ładnie zastygnie…smacznego…