Zupa jak u babci, prawdziwy smak grochówy, pożywna, bardzo syta i przepyszna … Bardzo dawno jej nie gotowałam i moje dzieci zapomniały, że w ogóle jest taka zupa a jak spróbowały to prosiły o więcej…. uwielbiam treściwe zupy z mięsną wkładką i to jest właśnie to…
Składniki:
- opakowanie połówek grochu 400 g
- 2 nieduże ziemniaki
- cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 4-5 szt żeberek wędzonych
- pętko dobrej jakościowo cienkiej kiełbasy
- listek laurowy
- pieprz
- ziele angielskie
- majeranek
- pieprz
- sól
- 1,5 l bulionu warzywnego
Przygotowanie :
- groch opłukać porządnie na sitku zimną wodą i wrzucić do garnka, zalać zimną wodą centymetr nad groch i zagotować a następnie zmniejszyć gaz
- po około 10 min dorzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę ( ja zostawiłam troszkę startej na tartce marchewki żeby dodać pod koniec gotowania ), ziele angielskie, pieprz i listek laurowy, dodać żeberka, ziemniaki pokrojone w kostkę i dalej gotować
- w między czasie podsmażyć na łyżce masła lub oleju cebulę pokrojoną w kostkę a następnie kiełbasę też pokrojoną w kostkę i dorzucić do gotującej się zupy, zalać bulionem
- doprawić do smaku i na koniec gdy wszystko będzie już miękkie dodać majeranek…smacznego