Zupa pieczarkowa jest dobra na każdą porę roku, smaczna, kolorowa i chyba każdy lubi… Z tego przepisu wyjdzie około 5-6 porcji zupy
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 3 duże ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka ( korzeń )
- 1 mała łodyka selera naciowego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- koper
- 2 litry bulionu grzybowego
- 0,5 szklanki słodkiej śmietany
- pieprz, sól
- łyżka oleju
Przygotowanie:
- wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę oprócz pieczarek, bo te groimy w półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę, a koper siekamy
- do garnka o grubym dnie wlewamy olej i jak będzie rozgrzany to podsmażamy cebulę i następnie kolejno dorzucamy czosnek, marchewkę, seler i na koniec jak się wszystko lekko podsmaży wrzucamy pieczarki
- następnie zalewamy warzywa bulionem i po około 10 – 15 minutach gotowania wrzucamy ziemniaki
- gdy ziemniaki będą miękkie wlewamy ostrożnie śmietanę i doprawiamy pieprzem i solą
- gdy zupa się zagotuje zmniejszamy ogień i jeszcze chwilkę gotujemy, teraz można dodać koper lub po prostu dopiero przed samym podaniem do miseczki, jak kto woli…smacznego