Babka o smaku bananowo-cytrynowym bardzo ale to bardzo wilgotna, aromatyczna i rozpływająca się w ustach. wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej to podstawa ucieranych ciast… Moja babka była pieczona na Wielkanoc ale możecie ją piec kiedy chcecie i udekorować wedle uznania….
Składniki:
- 200 gr ciepłego masła
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 szklanka mleka
- 90 ml likieru bananowego
Składniki na lukier :
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
Wszystko mieszamy łyżką do połączenia i polewamy ostygniętą babkę…
Przygotowanie:
- mąkę z proszkiem przesiać i odstawić
- masło utrzeć z cukrem na puszystą i gładką masę a następnie dodawać stopniowo jajka jedno po drugim. Uwaga masa może się zważyć ale to w niczym nie przeszkadza
- banany rozgnieść widelcem na papkę skrapiając sokiem z cytryny, rozgniecione wrzucamy do miski i wlewamy resztę składników czyli: jogurt, mleko, likier i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników
- do masy maślanej na przemian w trzech turach wsypujemy mąkę i wlewamy masę bananową, mieszając tylko do połączenia
- przelewamy do wysmarowanej masłem lub margaryną i obsypanej mąką foremki ( około 3 litrowej ) i pieczemy w 170 st około godziny do suchego patyczka… smacznego