Na upalnie dni doskonały jest chłodnik, pyszny, odżywczy, Hit sezonu. Z przepisu otrzymasz 4 porcje.
Składniki
- 4 duże ogórki gruntowe
- 6 dużych rzodkiewek
- 1 ząbek czosnku
- Mały pęczek koperku
- Mały pęczek szczypiorku
- Kilka liści świeżej mięty
- 400 ml kefiru
- 400 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka cukru
- Pieprz i sól
Metoda
- Wszystkie składniki myjemy i osuszamy. Ogórek i rzodkiewkę ucieramy na dużych oczkach tarki, solimy i zostawiamy na chwilę w misce tak, aby puściły sok.
- Do wysokiego naczynia wlewamy jogurt i kefir, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, koperek, sól, pieprz , cukier. Dokładnie mieszamy.
- Taką mieszankę wlewamy do miski z utartymi warzywami, mieszamy do połączenia się składników.
- Zostawiamy do schłodzenia w lodówce. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.