Przepyszne pierożki Dim Sum na parze w kształcie różyczek. Aromatyczne nadzienie, delikatne w smaku, łatwe w wykonaniu.
Składniki na 20 dużych pierożków
Nadzienie
- 300 g krewetek (ugotowanych i drobno pokrojonych)
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- Sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 ząbki startego czosnku
- opakowanie krążki gyoza, ciasta do pierożków
- 1/3 kubeczka wody
- 2 łyżki oleju sezamowego
- Poszatkowana garść natki pietruszki
Sos
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z chilli (oliwa z oliwek z płatkami chili)
Metoda
- Wszystkie składniki do nadzienia umieszczamy w jednej misce i dokładnie łączymy. Upewniamy się, że jest dobrze doprawione.
- Układamy 4 krążki w jednej linii, lekko nachodząc jeden na drugi.
- Łyżeczką kładziemy nadzienie na środek krążka, smarujemy wodą brzegi i składamy na pół, jeden po drugim.
- Kiedy mamy już tak przygotowane pierożki. Smarujemy je wodą po powierzchni i następnie zwijamy w rolkę. W ten sposób uzyskamy kształt różyczki.
- Na dno patelni wok wlewamy 2 cm wody i wkładamy sitko do gotowania na parze .
- Do bambusowego pojemnika wkładamy papier do pieczenia i lekko go dziurkujemy. Układamy pierożki i nakładamy kolejny pojemnik z pierożkami.
- Aby zrobić sos, mieszamy dokładnie trzepaczką składniki, aby się połączyły.
- Gotujemy 8 do 10 minut. Podajemy zaraz po ugotowaniu.