Przepyszny chleb wilgotny, zdrowy, zwarty, prosty w przyrządzeniu i przez kilka dni zachowuje świeżość. Przepis pochodzi od mojej wspaniałej teściowej, piekę go od lat i co jest najfajniejsze, można go modyfikować. Można mieszać mąkę pszenną z pełnoziarnistą, dodawać różne zioła, pestki, płatki owsiane, co się chce…
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej ( z tej porcji zabieramy 2 łyżki do zaczynu )
- 1 czubata łyżka soli
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 szklanka otrąb pszennych lub razowych
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek z dyni
Rozczyn:
- 2 łyżki mąki pszennej, którą zabieramy z odmierzonego kilograma
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 litr ciepłej wody
Przygotowanie:
- Wrzucamy składniki na rozczyn do plastikowej miski, czyli mąkę, cukier, wkruszamy drożdże, zalewamy ciepłą ale nie gorącą wodą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut
- Wsypujemy do dużej miski resztę mąki, wszystkie suche składniki i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Dokładnie mieszamy i wlewamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką lub bułką tartą blaszek ( 2 keksówki ). Znowu stawiamy już w blaszkach w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość
- Po wyrośnięciu, należy przeciąć nożem bardzo głęboko wzdłuż cheb i można posypać dodatkowo ziarnami
- Wstawiamy do rogrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około godziny, do tak zwanego suchego patyczka… smacznego