Chlebek jest bardzo prosty, szybki do zrobienia ponieważ nie zawiera drożdży i nie potrzebuje wyrastania. Robi się go z dodatkiem sody, suszonych ziół i maślanki. Chlebek jest świeży przez kilka dni i bardzo aromatyczny, wilgotny i przede wszystkim zdrowy…
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g mąki pełoziarnistej razowej
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki białego sezamu
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 łyżka tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 25 g miękkiego masła
- 600 ml maślanki
Przygotowanie:
- sezam podsmażyć na suchej patelni
- przyprawy: tmianek,oregano i majeranek rozetrzeć w moździerzu
- wszystkie suche składniki wrzucić do miski, dodać rozpuszczone lub bardzo miękkie masło, maślankę i dokładnie wymieszać
- przełożyć masę do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, można posypać sezamem i piec około 50 minut w 190 st., do tak zwanego suchego patyczka
- wyjąć z blaszki i studzić na kratce… smacznego..