Nowy szkolny rok tuż tuż . Ponowni codziennie pakowanie drugiego śniadania naszym pociechom . Jak każdej mamie zależny mi aby moje dzieci zdrowo się odżywiały , choć jednocześnie lubię sprawiać im słodkie niespodzianki. Taką małą przyjemnością mogą być ciasteczka z gorzką czekoladą i orzechami . Można je po upieczeniu przechowywane kilka dni , najlepiej w słoiku szczelnie zamkniętym . Wówczas zachowają swoją chrupkość a ty będziesz mogła w każdej chwili rozpieścić swojego małego geniusza .
Składniki
250 g masło ( miękkie )
280 g mąki brązowej
150 g płatków owsianych
1łyżeczka proszku do pieczenia
150g brązowego cukru drobno mielonego
2 całe jajka
1 laska wanilii ( wydobyć nasiona z laski )
280 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
50 g gorzkiej czekolady ( do dekoracji)
100 g orzechów włoskich ( posiekać )
Metoda
1. Wsyp do miski wszystkie składniki oprócz czekolady i jajek . Następie połącz je rozgniatając palcami . Dodaj jajka a na samym końcu czekoladę .
2. Podziel ciasto na równe porcje ( w zależności jaka wielkość ciastek ) i ukształtuj ciasteczka na papierze do pieczenia .
3. Piecz ciasteczka w temperaturze 160 C ok 15 minut . Po wyjęciu zostaw do ostygnięcia .
4. Roztopić czekoladę i polej ciasteczka dekoracyjnie wedle uznania .