Moje dzieci uwielbiają wszystkie ciasta czekoladowe….to jest szybkie, proste i bardzo czekoladowe no i w zdrowszej wersji bo z mąką razową…
Składniki:
1 szklanka mąki razowej pełnoziarnistej
½ szkalnki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka sody ( płaska )
1 ¼ szklanki brązowego cukru
1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
½ szklanki jogurtu greckiego
½ szklanki wrzącej wody
100g prawdziwej gorzkiej czekolady
80g prawdziwego masła
3 jajka
Szczypta soli
Oprócz tego pózniej do polewy czekoladowej:
40g prawdziwego masła
100g gorzkiej czekolady
1. czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzieć, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej,
2. przesiać mąkę przenną , dodać razową, dodać kakao, sodę i sól- odstawić,
3. utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać kolejno jajka cały czas ubijając, dodać ekstrakt z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia,
4. dodawać wcześniej odstawioną mąkę na przemian z jogurtem greckim miksując na najwolniejszych obrotach miksera i tylko do połączenia składników,
5. na koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać szpatułką,
6. przełożyć do formy o wymiarach 24 na 24 cm lub tortownicy o średnicy 22-23 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno ),
7. piec w temperaturze 180°C przez około 30 – 40 min patyczek może być lekko mokry ale nie oblepiony ciastem, trzeba pilnować żeby nie za długo się piekło bo będzie przesuszone zamiast wilgotne,
8. po ostudzeniu polać polewą czekoladową.
9. jak trzymacie ciasto w lodówce to pózniej przed podaniem należy je wyjąć z lodówki ponieważ, że jest z naturalną czekoladą więc twardnieje…
POLEWA CZEKOLADOWA:
40g masła
100g gorzkiej czekolady
– rozpuścić masło w garnuszku i dodać połamaną czekoladę, mieszać aż do połączenia i rozpuszenia czekolady,
– polać ciasto….
– można udekorować wedle uznania…smacznego