Tym razem, pewnie wielu znane ciasto Lion bez pieczenia… Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo dobre..
Składniki :
- 2 duże opakowania zwykłych herbatników ( około 500 g )
- 460 g masy kajmakowej
- 500 g serka mascarpone
- 130 ml śmietany kremówki ( do pierwszej masy )
- 500 ml śmietany kremówki ( na ostatnią warstwę )
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan – fixy
- około 5-6 batoników Lion
Przygotowanie :
- Blachę o wymiarach 25-35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać herbatniki jeden przy drugim i posmarować je masą kajmakową.
- Na masę kajmakową układamy następną warstwę herbatników. 130 ml śmietany ubijamy na gęsto, dodajemy cukier puder i stopniowo serek mascarpone. Kroimy na małe kawałki większą część batoników i wrzucamy do masy, mieszamy. Powstałą masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i ponownie układamy, już trzeci raz herbatniki.
- Ubijamy 500 ml śmietany kremówki na gęstą masę i dodajemy śmietan-fixy. Wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i posypujemy pozostałymi batonikami.
- Foliujemy i wkładamy do lodówki na około 8 godzin, a najlepiej całą noc… smacznego