Deser owocowy zarówno ze świeżych owoców jak i z mrożonych , wychodzi zawsze doskonale .
Składniki
-
450 g mieszanki owoców leśnych
-
2 jabłka (pokrojone w kostke )
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka zmielonych migdałów
-
3 łyżki brązowego cukru
-
szczypta kardamonu
-
mięta do dekoracji
Kruszonka
-
100g płatków owsianych
-
50 g masła
-
50 g brązowego cukru
-
1 łyżka płatków migdałowych
Metoda
-
Wszystkie owoce umieszczamy w misce i mieszamy z mąką ziemniaczaną , migdałami i cukrem.Doprawiamy kardamonem , dodatkowo możemy dodac troszkę wanilii.
Wymieszane owoce umieszczamy w naczyniu wysmarowanym masłem .
-
Przyrządzić kruszonkę . Rozcieramy w palcach masło , płatki owsiane , cukier .
-
Owoce posypujemy kruszonką i płatkami migdałów. Zapiekamy ok 30 do 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C . Deser podajemy na ciepło , koniecznie z lodami.