Pyszny budyń z gotowanych płatków jaglanych, zdrowy i pełnowartościowy. Jest to deser, który nie zawiera glutenu.
Składniki (na 4 porcje)
• 1 szklanka płatków jaglanych
• 2 szklanki wody (można użyć mleka kokosowego)
• 10 g gorzkiej czekolady 70% kakao
• Łyżka kakao bez cukru
• Laska wanilii
• 1 banan
• Miód naturalny do smaku wedle uznania
Metoda
1. Płatki jaglane umieszczamy na sitku i płuczemy pod bieżącą wodą.
2. W garnku umieszczamy odsączone płatki i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 10 do 15 minut na średnim ogniu. Następnie wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem kilka minut.
3. Do gorących jeszcze płatków dodajemy pokruszoną czekoladę, banana, kakao.
4. Następnie blendujemy wszystko razem, aż uzyskamy gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę mleka kokosowego.
5. Przekładamy do miseczek i dekorujemy świeżymi truskawkami.