Domowe burgery z wędzoną papryką i sosem musztardowym.
Domowe burgery soczyste pełne smaku , doskonałe na zakończenie sezonu BBQ .Łatwe w przyrządzeniu , podstawą jest dobrej jakości mięso mielone wołowe i brak ograniczeń w dodatkach . W tym przypadku , nie boimy się tłuszczyku w mięsie , gdzie powinno być go ok 20%. Tłuszczyk się wytopi podczas grillowania i nada burgerowi soczystości . Jak tu nie lubić domowego FAST FOOD:-) dobre bo domowe . Moją propozycją jest klasyk z serem i sosem musztardowym . Pamiętaj cały sekret burgera tkwi w dodatkach …
Składniki na burgera
-
-
-
-
- 600 g mięsa mielonego wołowego
- 1 jajko
- 1 duża cebula (drobno posiekana )
- 2 duże ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 2 kajzerki ( namoczone w mleku i odsączone przed użyciem )
- czubek łyżeczki Pieprz Cayenne ( wedle gustu )
- sól i pieprz do smakuSkładniki na sos
- 2 duże łyżki majonezu
- 2 duże łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
- 4 bułki do burgerów
- 4 plastry sera gouda
- Rukola
- Kilka listków sałaty
- 2 duże pomidory ( pokrojone w plastry)
Metoda
-
-
-
1. Podsmażamy lekko cebulkę i czosnek na patelni i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Do miski dajemy mięso , odsączone kajzerki , jajko , przyprawy , cebulkę z czosnkiem . Wszystko dokładnie mieszamy aż do połączenia składników . Formujemy 4 kule (ok 180 g) i naciskając je spłaszczamy do uzyskania formy burgera 🙂
3. Do miseczki dajemy jogurt , majonez , musztardę i miód . Mieszamy intensywnie do połączenia.Odstawiamy aby smaki się połączyły.
4. Tak przygotowane burgery gotowe są do użycia na grillu bądź na patelni grillowej. ( uformowane burgery dzień wcześniej lepiej trzymają formę podczas grillowania )
5. Podczas grillowania często obracamy burgery aby nie były bardzo spieczone .
6. Gdy burgery są już prawie gotowe kładziemy ser i trzymamy aż zacznie się rozpuszczać , w tym samym czasie tostujemy bułkę do burgerów .
7. Następnie smarujemy bułkę sosem z obu stron , Kładziemy sałatę , pomidora , burgera z serem . Dekorujemy rukolą i zamykamy bułkę .Smacznego