Ten dressing nadaje się do wszystkich sałatek ze świeżych warzyw i co najfajniejsze może stać w lodówce w szklanej butelce czy słoiku nawet miesiąc i nic mu się nie stanie…
-1 słoiczek musztardy bardzo ostrej najlepsza angielska 170 g
– 2 słoiczki musztardy wieloziarnistej np. francuskiej 170 g
– 1 ½ słoiczka miodu 340 g
– 900 ml oleju roślinnego
– około ½ szklanki zimnej wody
– sok z połowy cytryny
1. musztardy sok z cytryny i miód wrzucamy razem do misy miksera i miksujemy na jak najmniejszych obrotach, jest to bardzo ważne bo wtedy nie będzie się rozwarstwiać dressing,
2. jak już się połączą składniki cały czas miksując dolewamy stopniowo po trochu olej a na sam koniec jak już olej się skończy dolewamy zimną wodę tylko dla zmiany koloru i rzadszej konsystencji…
3. przelewamy wszystko do słoików lub butelek i trzymamy w lodówce, dodajemy do sałatek wedle uznania ale wystarczy lekko polać…smacznego
[…] dressing, na który przepis znajdziecie tutaj […]