Pyszne, puszyste bułeczki z nadzieniem z białego sera. Ciasto jest tak doskonałe, że nadaje się jako baza do każdych bułeczek z dżemem czy innym nadzieniem… Z przepisu wychodzi około 18 sztuk bułeczek, zależy na jaką grubość pokroimy ciasto…
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 80 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 75 g roztopionego, przestudzonego masła
- szczypta soli
Składniki na nadzienie :
- 400 g białego twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 1 cukier wanilinowy
- 60 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo :
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
- Zrobić rozczyn z drożdży; z odmierzonych składników wziąść 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, wkruszyć drożdże, zalać 1/3 ilości ciepłego mleka i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, do wyrośnięcia.
- Wszystkie składniki wrzucić do miski miksera, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrabiać końcówką hak lub tradycyjnie ręcznie, pod koniec dodać rostopione masło. Wyrabiać ciasto dosyć długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę i włożyć do opruszonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości ( około godzinę ).
- W tym czasie robimy masę serową; wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wrzucamy wszystko do miski i mieszamy mikserem lub można użyć blendera.
- Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić. Rozwałkować na duży prostokąt ( można podzielić na mniejsze części ). Posmarować cały prostokąt ciasta masą serową, złożyć ciasto do połowy, wzdłuż dłuższego boku, nakryc drugą połową ciasta. Pasek pokroić w poprzek na mniejsze kawałki, zakręcić je raz lub dwa razy jak papierek cukierka. Układać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Roztrzepać jajko z łyżką mleka i posmarować bułeczki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut, ale można to pominąć.
- Piec w 180 st około 20- 25 minut, w zależności od piekarnika. Aż będą ładnie złote.
- Studzimy na kratce…. smacznego…